Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 1ο (ενδεικτικό σχέδιο εργασίας)


Από την αρχή της σχολικής χρονιάς,  στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ,
 ασχοληθήκαμε με την ανακύκλωση .
Όλες οι κατασκευές μας , η γλώσσα, τα μαθηματικά ... ανακυκλώνονταν  και συνεχίζουν ...



Αφόρμηση: Η συσσώρευση των σκουπιδιών στον κάδο απορριμμάτων της τάξης μας και η συχνή  υπερχείλιση του, ιδίως μετά το δεκατιανό, είναι ένα θέαμα που δεν άρεσε στα παιδιά και το σχολίασαν αρνητικά . Μας  κινητοποίησε λοιπόν να διερευνήσουμε από πού προέρχονται τα σκουπίδια , που καταλήγουν και αν υπάρχει τρόπος δραστικής μείωσής τους. 



Χωρισμός σε ομάδες 

Με κλήρο χωριστήκαμε σε  4 ομάδες ( μία για κάθε υλικό ) πλαστικό , αλουμίνιο, γυαλί και χαρτί με τα αντίστοιχα ονόματα  και τα παιδιά αφού "συνεδρίασαν" επέλεξαν τον υπεύθυνο κάθε ομάδας .


Στη συνέχεια αποφασίσαμε να φτιάξουμε 
τους κάδους της ανακύκλωσης



 με διαφορετικό χρώμα τον καθένα .

και ξεκινάμε ...

Ενημερώσαμε τους γονείς για το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε με την παρακάτω επιστολή:
Αγαπητοί γονείς
Ξεκινάμε και επισήμως να εφαρμόζουμε το Περιβαλλοντικό μας  Πρόγραμμα με θέμα την ανακύκλωση και τίτλο              « Ανακύκλωση αρχίζει και η γη …πανηγυρίζει» σύμφωνα με την 16212/22-12-2011 απόφαση της Διεύθυνσης Π/βαθμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής , Καινοτόμες Δράσεις ( Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης). Έχουμε κάνει αιτήσεις για συμμετοχή  μας σε συναφή θεματικά δίκτυα όπως το ΚΠΕ ( Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ) Έδεσσας και  περιμένουμε την θετική απάντησή τους
Η Ανακύκλωση σήμερα δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ζητάμε την συμμετοχή και την υποστήριξή  σας ( που σε μεγάλο βαθμό την έχουμε ως τώρα ) προκειμένου τα παιδιά μας να ευαισθητοποιηθούν τόσο, όσο η ανακύκλωση (κυρίως συσκευασιών και όχι μόνο) να τους γίνει τρόπος ζωής, για ένα μέλλον χωρίς σκουπίδια , για μια καθαρότερη γη  για τα παιδιά μας .
              ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ                                           Ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.
ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
1.     Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.  
2.    Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.  
3.    Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.  
4.    Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλεςτα ρίχνουμε χύμα. 
5.    Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.                       ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ1. Βρώμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίζεται σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Ένα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.2. Σφιχτοδεμένες σακούλες
Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα προκειμένου να βοηθήσουμε τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής .3. Ελλιπής διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.4. Λάθος υλικά Μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, αποτσίγαρα, αποφάγια, φλούδια βιοδιασπώμενες σακούλες δεν ανήκουν στον μπλε κάδο
• ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ 
να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.
                     Τι πετάμε στους μπλε κάδους
• Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.• Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ• Όλες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ
• 
Όλες τις πλαστικές συσκευασίες απόαναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ
• Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
• Συσκευασίες τετραπάκ
• Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.• CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.
ΣΥΜΠΙΕΖΩ: Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.ΠΛΕΝΩ:Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:
Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.
Το πρόγραμμα διέπει και καλύπτει όλους τους τομείς του Αναλυτικού προγράμματος του Νηπιαγωγείου ( Γλώσσα, Μαθηματικά, Δημιουργία –Έκφραση, Μελέτη Περιβάλλοντος, Τεχνολογία) με σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών νηπιακής ηλικίας . Θα διαρκέσει έως το τέλος της Σχολικής χρονιάς .
Τα υλικά ανακύκλωσης να τα φέρνετε στο σχολείο κάθε Δευτέρα ΚΑΘΑΡΑ. Επίσης συνεχίζουμε την ανακύκλωση μπαταριών σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ.
Βιβλιογραφία :Γ. Ζαβιτσάνου, ΟΙΚΟ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Οι ομάδες : ΠΛΑΣΤΕΞ, ΑΛΟΥΜΙΝΕΞ, ΓΥΑΛΕΞ, ΧΑΡΤΕΞ.




Η επιστολή της ανακύκλωσης ταξιδεύει μέσα σε πλαστικό μπουκάλι στη χώρα των γονέων


                                      Η ανταπόκριση ήταν πολύ πολύ μεγάλη . 
Διαχωρισμός ανακυκλώσιμων υλικών 
Επί τω έργω 





ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 

  1. "Η  ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ"  (γραφή,μαθ/κά,γλώσσα,Η/Υ)

Κάθε Δευτέρα τα παιδιά φέρνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από το σπίτι τους , αφού τα έχουν καταγράψει στο ειδικό έντυπο Ανακύκλωσης . Ο υπεύθυνος της κάθε ομάδας καταγράφει τον αριθμό και τι υλικά  έχει φέρει η ομάδα του και το κάθε παιδί κάνει το ίδιο δίπλα στο όνομα του . Επειδή όμως λόγω μεγάλης συμμετοχής προέκυψε θέμα χώρου , είχαν την ιδέα να τα καταγράψουμε στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή .
Δε χωράνε άλλα κυρία...


Η συγκεντρωτική καταγραφή των ομάδων 



Η καταγραφή ανά παιδί  


Στο τέλος της χρονιάς θα στεφθεί βασιλιάς της ανακύκλωσης το παιδί που θα έχει ανακυκλώσει τα περισσότερα υλικά και η ομάδα που τα μέλη της θα συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση

2. "Γύρω γύρω όλα με μπρατσάκια και με πόδια " 
Παίζουμε με ανακυκλώσιμα υλικά και τα δίνουμε ο ένας στον άλλο χωρίς να τα πιάνουμε με τα χέρια αλλά με ... διάφορα άλλα μέλη του σώματος . Σε όποιον πέσει , χάνει .
πλαστικά μπουκάλια με χέρια χωρίς παλάμες 





ρολά με λαιμό - λαιμό 



 3. Μπόουλινγκ με αλουμινένια κουτάκια
 και μπάλες από αλουμινόχαρτο





ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ 
από ρολό υγείας 


από λαιμό πλαστικών μπουκαλιών




από χαρτόνι και καλαμάκια



από πάτους πλαστικών μπουκαλιών 



από μικρά και μεγάλα καπάκια και πιάτα 







από "μαξιλαράκι" εφημερίδα γεμισμένο με εφημερίδες 



ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Για την Ημέρα Αποταμίευσης 
Κουμπαράδες από πλαστικά μπουκάλια 

 Για τη γιορτή της αεροπορίας 
Αεροπλάνα από πλαστικά μπουκάλια νερού και καπάκια 

Για το Πολυτεχνείο 
Το κανόνι της Ειρήνης με ρολό υγείας 

Για την ελιά 
Θήκη με ρολό υγείας 


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 

Στολίδια δέντρου με παλιά  CD



Χιονοθύελλα με γυάλινα βαζάκια 

Ημερολόγια με μπουκάλια ουίσκι


ΑΠΟΚΡΙΕΣ
Κολιέ Ινδιάνων από καπάκια μαρκαδόρων


ΠΑΣΧΑ 

 Αυγουλοθήκες με καπάκια μαλακτικών 

Φοντανιέρες  

 Πασχαλινά καλάθια 


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Η καταγραφή των ανακυκλώσιμων υλικών είναι μια  πολύ καλή ευκαιρία για μαθηματικά

Τόσα - όσα 



Διαχωρισμός καπακιών ανά χρώμα και μέγεθος 




Σχήματα με ρολά




Γωνίες 



ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Ψάξαμε στο διαδίκτυο με τα παιδιά , βρήκαμε αυτές τις εικόνες , τις σχολιάσαμε και τις ταξινομήσαμε σε  "Ανακυκλώσιμες και Μη Ανακυκλώσιμες"































































Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Το τραγούδι της σακούλας 

My name is Sakoula
των σκουπιδιών
κι έχω χιλιάδες φίλες
ιμιτασιόν,
κίτρινες, μαύρες και λευκές,
άλλες ψηλές κι άλλες κοντές.
Οι περισσότερες χοντρές
χωρίς κατάθλιψη και στρες.

Μη με περιφρονείς!
Σου καλύπτω τις ανάγκες.
Όταν με χρειαστείς
κάπου θα με βρεις,
όταν με χρειαστείς
κάπου θα με βρεις.
Μη με περιφρονείς,
είμαι διεθνής!

Είμαι η Σάκου Λίτσα
της λαϊκής
και η ζωή μου όλη
διαφανής.
Έχω ξαδέρφες στο βορρά,
κάτι κουμπάρες στα νησιά,
σ' όλον τον κόσμο αδερφές
χωρίς κατάθλιψη και στρες

Όταν με χρειαστείς
κάπου θα με βρεις.
Μη με περιφρονείς,
είμαι διεθνής!

Ανακύκλωση ...δεν είναι παραμύθι 

Ανακύκλωση συσκευών 

Ανακύκλωση λαμπτήρων 

Ανακύκλωση μπαταριών 
Ανακύκλωση μπαταριών

Ανακύκλωση 

Η γη και γω

Ανακύκλωση animation

Το ταξίδι των πλαστικών μπουκαλιών 


Ανακύκλωση - Τριμητόνιο

Η ιστορία του γυαλιού ( στα αγγλικά) 

Μια ημέρα με τα σκουπίδια σου (αγγλικά )

13 σχόλια:

  1. εξαίσιο!!!!!

    ατελείωτο!!!!

    ανακυκλώσιμο.... (θα πάρω το τραγούδι της σακκούλας!!!)

    τέλεια ανάρτηση.. μπράβο στην καλή μας νηπιαγωγό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σ' ευχαριστώ , σ' ευχαριστώ ατέλειωτα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΟΒΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ
    ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη το είδα και είναι φοβερά τα παιχνίδια με την εφημερίδα . Σίγουρα θα τα ενσωματώσω στο πρόγραμμα. Καλή συνέχεια !

      Διαγραφή
  5. Πολλά συγχαρητήρια συνάδελφε, πολύ καλή δουλειά!!! Σ'ευχαριστούμε για όλο το υλικό που μοιράζεσαι μαζί μας, θα το χρησιμοποιήσω κι εγώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ κορίτσια . Ουσιαστικά από Τρίτη θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το θέμα γιατί μέχρι τώρα ήταν για μία μέρα μόνο την εβδομάδα. Χαίρομαι πολύ πολύ που σας άρεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σούπερ, σούπερ και ΣΟΥΠΕΡ! Αυτό το ημερολόγιο από μπουκάλι ουίσκι απίστευτο. Τι να πω: εκτός από σούπερ έχω μείνει άφωνη. Σίγουρη θα κάνω copy-copy κάποιες από τις ιδέες σου φιλενάδα. Φιλιά πολλά. Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συγχαρητήρια.άψογη δουλειά !!!Αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητήρια για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του τόσο σημαντικού θέματος!!!
    Αντώνης Κρασάκης
    (εκπαιδευτικός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σας ευχαριστώ πολύ . Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ .ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΩ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΜΠΡΑΒΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια. Φανταστική δουλειά. Μία από τις φωτογραφίες που βρήκατε στο διαδίκτυο μου είναι πολύ οικία και πραγματικά νιώθω πολύ όμορφα που αποτέλεσε υλικό για την υπέροχη δουλειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.